Infoblad Brf Själland mars 2024

Vårstäddagen lördag 27 april plus kontroll av brandsläckare

På lördag 27 april är det årets första städdag. Det kommer en specifik kallelse för detta vid senare tillfälle, men vi i styrelsen vill redan nu påminna om det. Och även meddela att det kommer finnas möjlighet att lämna in sina brandsläckare för kontroll. Detta är extra viktigt för dem som inte lämnade in sina brandsläckare på sommarstäddagen. Om man inte har möjlighet att lämna sin brandsläckare på städdagen kan man ställa in den i hallen utanför träfflokalen en eller två dagar innan.

Var och en bör också med jämna mellanrum, gärna varje månad, genomföra en enklare egenkontroll av sin brandsläckare. Detta gör man genom att vända på dem så att pulvret inte klumpar ihop sig. Om det klumpar ihop sig kommer brandsläckaren inte att fungera.

Information om våra sopsugar

Stockholm Vatten Och Avlopp har tagit fram en lösning för hantering av matavfall i stationära sopsugar. De kommer att dela ut hållbara gröna plastpåsar för matavfall som vi ska använda till sopsugen. Fram till att vi fått dessa påsar behöver vi undvika att slänga vårt avfall i tunna plastpåsar som går sönder och orsakar stopp.

Sopning av våra vägar

Vi får förhoppningsvis ingen mer snö nu, och har beställt sopning av våra gångar under andra veckan i april. Om vi får sopning då återstår att se, eftersom många vill ha sopning just nu. Men det är i alla fall vår förhoppning. Vi behöver inte sopa ut gruset från kanter, då sopbilen kommer åt bättre än vad vi tidigare trott. Men har man grus i sina rabatter, där sopbilen inte sopar, kan man borsta ut det i gången innan andra veckan i april.

Byte av elcentral

Styrelsen har tidigare informerat om nyttan med att byta gammal elcentral med porslinssäkringar till en modern elcentral med automatsäkringar och jordfelsbrytare i våra lägenheter. Var och en bekostar detta själva för att vi ska kunna använda ROT-avdrag.

Ett byte är redan utfört och baserat på den erfarenheten har elfirman återkommit med ett specialpris för de boende i Brf Själland.

Priset är nu 7 550 kr efter ROT-avdrag inklusive moms. En förutsättning är att de kan utföra byten på två bostäder per dag. De ansvarar själva för bokningarna men vi måste vara beredda att så långt möjligt anpassa oss till deras förslag på tider. Leif Skoglöf, Själlandsgatan 124, sköter en del av administrationen kring detta för att göra det rationellt för Elfirman.

En teknisk detalj är att kyl och frys har egen jordfelsbrytare så att de inte stängs av om det blir något jordfel i anläggningen i övrigt och den andra jordfelsbrytaren stänger av strömmen.

Bytet tar normalt sett 2–3 timmar. Finns det något jordfel i anläggningen så behöver det lokaliseras och åtgärdas omedelbart. För den delen av arbetet betalar vi separat och kostnaden beror på hur lång tid det tar att hitta felet. Det vanligaste är att det inte finns något jordfel.

För att inte kyl och frys ska tappa onödigt mycket kyla så kopplas dessa in så tidigt som möjligt och innan hela installationen är klar.

Elsäkerhetsverket skriver:

Jordfelsbrytaren – din säkerhet

Jordfelsbrytaren är en billig livförsäkring som även skyddar mot elbränder. Den bryter strömmen snabbt vid jordfel både i elanläggningen och i anslutna produkter.

Ni som vill passa på tillfället att byta elcentral kontaktar Leif Skoglöf via e-post leif.skoglof@gmail.com för ytterligare information angående beställning.

Med vänlig hälsning

Styrelsen Brf Själland